Kolači

  šminka

 Kolači i torte

Ukoliko vas interesiraju drugi kolači možete ih potražiti na stranici kolači. To je naša početna stranica gdje se nalazi velik broj recepata za kolače, a torte potražite na našoj drugoj stranici.

Čokoladni ekleri

Sastojci:

Tijesto:
75 g glatkog brašna
60 g maslaca ili margarina
150 ml vode
2 istučena jaja
Prstohvat soli

Krema : 300 ml ručenog slatkog vrhnja
Glazura:
125 g čokolade za kuhanje


Postupak:

1. Namažite maslacem dva lima za pečenje. Prosijte brašno i sol zajedno. Stavite u posudu maslac ili margarin zajjedno s vodom i polako zagrijavajte dok se masnoća ne otopi, zatim pustite da zakipi.

2. Dodajte odjednom svu količinu brašna i energično tucite dok ne dobijete glatku masu koja će se oblikovati u loptu i neće se lijepiti za strane posude. Skinite s vatre i raširite masu po dnu posude. Ostavite da se hladi oko 10 minuta.

3. Tucite tijesto postupno dodajući jaja dok smjesa ne postane glatka, sjajna i gustoće pogodne za protiskivanje kroz otovor vrećice za pravljenje ukrasa. Možda vam neće biti potrebna sva količina jaja. Ručni mikser je idealan za ovaj dio posla.

4. Stavite pripremljenu masu u vrećicu za pravljenje ukrasa i pričvrstite dodatak s jednostavnim otvorom veličine 2 cm, te istiskajte ravne valjke u dužini od 6 cm na lim za pečenje. Tijesto režite nožem ispod otvora vrećice. Pazite da između valjaka ostavite dovoljno velik razmak.

čokoladni ekleri

 

5. Pecite otprilike 20 – 25 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 220 stupnjeva, odnosno dok valjčići lijepo ne narastu, budu čvrsti i svjetlo-zlatnosmeđi. Zarežite svaki ekler sa strane kako bi izašla para i vratite ih u pećnicu da se prosuše još nekoliko minuta. Prebacite ih na žičanu rešetku da se hlade.

6. Tucite slatko vrhnje dok ne bude čvrsto i njime ispunite svaki ekler. Otopite čokoladu u zdjelici iznad kipuće vode ili u mirkovalnoj pećnici uključenoj na najviši stupanj kroz 2 minute. Maknite s izvora topline i ostavite da se hladi dok se ne počne stezati. Umočite gornju polovicu svakog eklera u čokoladu ili ga premažite čokoladom pomoću špatule. Ostavite da se stisne.

čokoladni ekleri

 

čokoladni ekleri