Kolači

  šminka

 Kolači i torte

Ukoliko vas interesiraju drugi kolači možete ih potražiti na stranici kolači. To je naša početna stranica gdje se nalazi velik broj recepata za kolače, a torte potražite na našoj drugoj stranici.

Čokoladni ukrasi

Sastojci:
175 g čokolade za kuhanje razlomljene u komadiće
5 žlica slatkog vrhnja za kuhanje
60 g maslaca izrezanog u kockice
2 žumanjka
1 žlica brandyja

Otapanje čokolade

1. Razlomite čokoladu u male komadiće i stavite ju u vatrostalnu zdjelu koja pristaje na otvor posude s vodom. Zagrijte vodu do vrenja, isključite khalo i ostavite zdjelu s čokoladom iznad vode dok se čokolada ne otopi. Ako čokoladu otapate na previsokoj temperaturi ili ako para ili kapljice vode dođu u dodir s čokoladom, čokolada će postati zrnata i kruta i neće imati sjaj.

2. Drugi način otapanja: stavite čokoladu u vatrrostalnoj zdjeli u mikovalnu pećnicu uključenu na najviši stupanj oko 2 minute. Povremeno miješajte.

GEOMETRIJSKI OBLICI

1. Razlijete rastopljenu čokoladu u tankom slju preko pergament papira i ostavite da se stisne, ali da ne bude previše tvrda.

2. Režite oštrim nožem razne oblike. Ukrasite šarama rastopljene čokolade druge boje.

čokoladni ukrasi geometrijski oblici

VOĆE ILI ORASI UMOČENI U ČOKOLADU

1. Dodajte rastopljenoj čokoladi 1-2 žličice biljnog ulja.

2. Umačite sitnije voće do polovice u čokoladu, ocijdite višak i ostavite na pergament papir da se stisne. Jednako postupite i s orasima, bademima i sl.

čokoladni ukrasi

ČOKOLADNE ŠARE

Ulijte rastopljenu čokoladu u trokutastu vrećicu od pergament papira za ukrašavanje kolača i pustite da se malo ohladi kako ne bi bila previše tekuća. Odrežite vršak vrećice i protiskujte čokoladu rišući razne šare.

čokoladni ukrasi šare

 

ČOKOLADNE STRUGOTINE

1. Upotrijebite nož za guljenje krumpira i skidajte njime strugotine s čokolade u bloku. Čokolada ne smije biti previše hladna jer će se strugotine lomiti.

2. Za sitnije strugotine upotrijebite krupniji ribež i pripazite da čoklada bude hladna, ali i na to da vam budu hladne ruke. Stalno okrećite čokoladu dok je ribate da se onaj dio koji držite u ruci ne počen topiti.