Kolači

  šminka

 Kolači i torte

Ukoliko vas interesiraju drugi kolači možete ih potražiti na stranici kolači. To je naša početna stranica gdje se nalazi velik broj recepata za kolače, a torte potražite na našoj drugoj stranici.

Crno bijeli kolačići

Sastojci za oko 70 komada:
300g brašna
150g šećera
1 paketić vanilin šećera
1 jaje ili 2 žumanjka
200g hladnog maslaca ili margarina
1 prstohvat soli
2 žlice kakaa u prahu
2 žlice mlijeka ili slatkog vrhnja
Papir za pečenje za lim po potrebi
Priprema traje 4 sata, od toga vrijeme rada 45 minuta

Prosuti na radnu plohu šećer, vanilin šećer  pomiješan sa brašnom. U sredinu uliti jaja ili žumanjke. Razrezati maslac ili margarin na komadiće i sa solju rasporediti uokolo. Sve sastojke najprije isjeckati velikim nožem, a tada rukama brzo umijesiti u čvrsto, prhko tijesto. Tijesto prepoloviti. Polovicu tijesta tiskajući malo spljoštiti. Na to staviti kakao i mlijeko ili vrhnje. Sve mijesiti tako dugo dok tijesto ne bude jednake tamne boje. U foliju umotati obje kugle tijesta i ostaviti najmanje 2 sata na hladnom mjestu.Posuti radnu plohu brašnom.

Za kolačiće šahovnice razvaljati po dvije trećine svijetlog i tamnog tijesta do debljine pola cm. Izrezati oko pola cm široke trake jednakih dužina. Devet traka položiti jednu preko druge poput uzoraka na šahovskoj ploči. Preostalo svijetlo i tamno tijesto razvaljati u dovoljno velike plohe i njima obložiti šahovnice. Pri tome dobro pritisnuti spojeve.
Umotati ih i foliju i još jednom ostaviti oko 1 sat na hladnom. Lim namastiti ili obložiti papirom za pečenje. Zagrijati pećnicu na 175 stupnjeva. Od savitaka izrezati ploške debele pola cm i položiti ih na lim.

Peći kolačiće u toploj pečnici najviše 15 minuta. Tople izvaditi iz pećnice i ostaviti da se ohlade na rešetki za kolače. Za spiralne kolačiće razvaljati ohlađeno svijetlo i tamno tijesto u plohe veličine 15x20cm i debljine 3mm.  Dvije plohe staviti jednu na drugu. Dlanovima ih lagano pritisnuti ili preko njih sasvim lagano preći drvenim valjkom. Smotati plohe počevši od šire strane. Spojeve čvrsto stisnuti. Savici bi trebali po mogućnosti biti jednaki. Umotati u foliju i 1 sat ostaviti na hladnom.

Razrezati savitke na ploške debljine pola cm i peći kao što je već opisano. Ili za crno bijele talire oblikovati valjke veličine kovanice 1 kune po dvije trećine svijetlog i tamnog tijesta. Preostalo tijesto razvaljati u tanke plohe. Jedan tamni valjak omotati svijetlom plohom i obrnuto. Spojeve ponovo dobro pritisnuti. Gotove savitke zamotati u foliju i ostaviti oko 1 sat u hladnjaku. Izrezati na pola cm debele ploške i peći kako je već opisano.

crno bijeli kolačići