Kolači

  šminka

 

Domino kocke

Sastojci za oko 80 komada:
250g meda
250g šećera
2 žlice maslaca ili margarina
2 jaja
2 žlice ruma ili vinjaka
600g brašna
1 žlica začina za medenjake
100g mljevenih badema
2 žlice kakaa u prahu
2 žlice amonijevog karbonata
1 čajna žlica potaše

250g želea od ribiza ili trešanja
200g sirove marcipan smjese
125g šećera u prahu
400g polugorke čokolade za kuhanje

Priprema:
Vrijeme pripremanja: 3 sata, od toga vrijeme rada 1:15h

Ovaj recept zahtijeva više vremena i znanja za pripremu.

Zagrijati med,šećer i maslac ili margarin uz miješanje sve dok se šećer ne rastopi. Ostaviti smjesu da se malo ohladi te umiješati rum i jaja ili vinjak i jaja.

Po smjesi prosuti brašno. Dodati bademe, kakao i začine za medenjake. Umiješati sve pažljivo u smjesu od meda. Temeljito u šalici izmiješati amonijev karbonat i potaše te 8 žlica vode. Umiješati u tijesto.

Nauljiti lim i pećnicu zagrijati na 175 stupnjeva.

Uliti tijesto u lim i rastegnuti do debljine oko 1 cm. Površinu poravnati.

Peći tijesto u vrućoj pećnici oko 25 minuta dok ne bude svijetlosmeđe boje.
Ispečeno tijesto ostaviti da se ohladi.

Prepoloviti ohlađeno tijesto. Svaku polovicu poprečno razrezati. Gusto premazati želeom od ribiza ili trešanja obje donje polovice.

Sirovi marcipan umijesiti sa šećerom u prahu. Razvaljati ga na površini lagano posutoj šećerom u prahu do debljine drška noža. Ploča mora biti tako velika da se njome mogu prekriti obje ploče medenjaka.

Prepoloviti marcipan i položiti na dijelove tijesta premazane želeom. Na to položiti preostala dva tijesta i dlanovima dobro pritisnuti.

Nadjevene medenjake narezati na male kockice oko 3cm dužine.

Čokoladu za kuhanje narezati na veće komade i rastopiti na vodenoj kupki pri slaboj vatri. Kocke položiti na vilicu s dugačkim zupcima ili posebnu vilicu za praline, uroniti u kuvertiru i staviti na rešetku za kolače da se ohlade. Spremiti gotove domino kocke u kutije koje se mogu zatvoriti hermetički.

Dodatni savjet:
Dijelove medenjaka možete prije nadjevanja po želji natopiti, na taj način će domino kocke biti sočne. Za natapanje razrijediti 4-5 žlica alkohola (rum,  whiskey, vinjak) sa 4 žlice tople vode i zasladiti s 2 žlice šećera u prahu.

domino kocke