Kolači

  šminka

 Kolač od čokolade i gorkih badema

Sastojci za 8 - 10 osoba:
300g čokolade za kuhanje
150g gorkih badema
150g svježeg vrhnja
100g badema
100g smedeg šećera
100g maslaca
30g brašna
2 jaja
1 vrećica vanili-šećera
liker od gorkih badema (amaretto)
bobe crnog grožđa
bijela čokolada
čokolada za kuhanje
sol

Usitnite gorke bademe i sameljite bademe. Na slaboj vatri otopite maslac (ne smije zakuhati). Prosijte brašno sa šećerom, dodajte otopljeni maslac, gorke i slatke bademe te izradite tijesto, kojim zatim obložite kalup. Tijesto pokrijte papirom za pečenje na koji stavite nekoliko zrna graha ili suhog voća, kako se ne bi previše diglo.

Pećnicu zagrijte na 180°C i pecite kolač 15 minuta. Izvadite ga iz pećnice, uklonite papir i suho voće ili grah i vratite kolač u pećnicu na još 10 minuta, nakon čega ga izvadite iz pećnice, ostavite da se ohladi u kalupu i tek onda izvadite. Nadjev pripremite tako da jaja miješate zajedno sa šećerom dok ne dobijete gustu pjenastu masu.

Posebno otopite čokoladu u vodenoj kupelji i tako otopljenu dodajte kremi od jaja i šećera zajedno s nekoliko žlica likera od gorkih badema. S malo soli istucite bjelanjke u čvrsti snijeg i polako ih dodajte u kremu. U kremu također dodajte tučeno slatko vrhnje s vanili-šećerom. Ovu smjesu rasporedite na pečeno tijesto i izravnajte je lopaticom za kremu, tako da površina kolača bude sasvim glatka. Bobama grožđa nemojte skidati peteljke, već ih samo skratite na istu dužinu. U dvije odvojene posude otopite bijelu i tamnu čokoladu. Jedan dio boba umočite u bijelu, a drugi u smeđu čokoladu i time ukrasite kolač.

kolač od čokolade i gorkih badema

Ukoliko vas zanimaju i drugi kolači možete ih potražiti u sekciji kolači. To je naša početna stranica gdje se nalazi velik broj recepata za kolače, a torte nađite na našoj drugoj stranici

izrada kolača i gorke čokolade

izrada kolača rezanje papira

kolači izrada

recepti za kolače

kolači