Kolači

  šminka

 Kolači i torte

Ukoliko vas zanimaju i drugi kolači možete ih potražiti u sekciji kolači. To je naša početna stranica gdje se nalazi velik broj recepata za kolače, a torte nađite na našoj drugoj stranici.

Kolač s orasima

SASTOJCI ZA 6 OSOBA:
200 g brašna
200 g jezgri oraha
200 g čokolade za kuhanje
175 g maslaca
165 g finog sitnog šećera
30 g škrobnog brašna
ekstrakt vanilije
sol

Prosijte brašno sa 150 g šećera i malo soli na radnu površinu i dodajte 115 g maslaca narezanog na koma i nekoliko žlica hladne vode kad se tijesto počne povezivati.
Napravite kuglu od tijesta, umotajte je u foliju i stavite da se odmara u hladnjaku oko 2 sata.

Razvaljajte tijesto i njime prekrijte kalup. Razvucite ga preko rubova kalupa i višak odrežite nožem. Preostalo tijesto premijesite i od njega napravite trake 1 cm širine, pa ispletite pletenice, kojima ukrasite rub kalupa. Kako bi se lakše zalijepile, premažite ih kistom s malo hladne vode. Kalup s tijestom stavite u hladnjak na 15 minuta.

Pokrijte tijesto papirom za pečenje, stavite nekoliko zrna graha ili suhog voća da se ne digne i stavite u pećnicu zagrijanu na 200 °C da se peče 5 minuta. Izvadite, uklonite suho voće, skinite papir i pecite još 10 minuta.

Izvadite iz pećnice i ostavite u kalupu dok ne postane a onda izvadite i stavite na rešetku da se posve ohladi.

Nadjev pripremite tako da otopite 60 g maslaca s 10 g čokolade izlomljene na komadiće. Otopljenoj, čokoladi dodajte ekstrakt vanilije i preostali šećer pomiješan sa škrobnim brašnom.

Na dno tijesta posipajte grubo narezane orahe i zalijte ih čokoladnim nadjevom.
Stavite u pećnicu zagrijanu na 190°C i pecite 45 minuta.

Ako vam se čini da kolač prebrzo tamni, pokrijte ga aluminijskom folijom. Kad je pečen, izvadite ga i ostavite da se ohladi. Za ukrašavanje u vodenoj kupelji otopite čokoladu, u koju umočite vrhove polovica podjednako velikih jezgri oraha i napravite vjenčić uz sam rub kolača.

kolač s orasima   kolač s orasima izrada