Kolači

 

O kolačima

Kolači kao obavezan dio svih važnijih svečanosti pobuđuju u nama osjećaj ugode i zadovoljstva, vraćaju nas u djetinjstvo i pobuđujući u svakoj osobi osjećaj ugode i topline roditeljskog doma, ali nadasve svečanosti i važnosti trenutka. Kolači se ne pripremaju svakodnevno, nego se kolačima uljepšavaju svi važniji događaji. Kolači stvaraju slatko zadovoljstvo i poseban užitak našim osjetilima. U prvom redu ovdje se ne misli na industrijske pripavljene kolače.

 

Recepti za torte

Ukoliko vas interesiraju recepti za torte možere ih potražiti na stranici torte recepti. Tu se nalazi velik broj recepata za tore sa slika i opisom pripreme.

 

Kolači od jabuka, kolači s jabukama

jabuka

Jabuka - opis biljke
Od starog vijeka dobro je poznata vrijednost jabuke i njezino upotrebljavanje u ljekovite svrhe. U Starom Rimu bio je običaj započeti obrok jajetom a završiti jabukom. 90% sastava jabuke je voda u kojoj su otopljene korisne tvari koje prolaze kroz želudac u roku od 15-ak minuta. Ukoliko se jabuka jede u obliku kolača onda boravi nekoliko sati u želudcu. Najvažniji sastojci jabuke su korisna vlakna pektini iz kore koji odstranjuju iz crijeva razne otrove i smanjuju kolesterol, upijaju štetna zraćenja), karetonoidni (antioksidansi), jabučne i druge organske kiseline koje sadrže brojne mineralne tvari.


 

Kolač od jabuka

Baklava s jabukama

Savijače s jabukama

Pita s jabukama

Kolač od jabuka

Kolač od jabuka s bademima

Kolač od jabuka i pinjola

jednostavni kolači