Kolači

  šminka

 Kolači i torte

Ukoliko vas zanimaju i drugi kolači možete ih potražiti u sekciji kolači. To je naša početna stranica gdje se nalazi velik broj recepata za kolače, a torte nađite na našoj drugoj stranici.

Lekcija 2 - mlijeko i šlag, maslac i margarin, kakao i čokolada

U drugoj lekciji nastavljamo s detaljnim opisom nekih od osnovnih sastojaka potrebnih pri izradi kolača:

Mlijeko i šlag
Ako je moguće najbolja je uporaba svježeg kravljeg mlijeka. Savjetujemo vam da uvijek koristite mlijeko sobne temperature, osim ako u receptu nije predviđeno drugačije. Isti je slučaj i sa slatkim vrhnjem za šlag, koje u nekim receptima ne smije biti tučeno, već se dodaje u tekućem stanju.
Također se pod terminom tučeno vrhnje ili šlag podrazumijeva svježe tučeni šlag, a ne instant ili u spreju.

svježe mlijeko

mlijeko

mlijeko

šlag

Da vam šlag bolje uspije, vrhnje, posuda, kao i pjenjača kojom ga radimo moraju biti hladni: najbolje je sav pribor i vrhnje 20 minuta prije tučenja staviti u  ledenicu hladnjaka. Ako je prostor u kojem radite topao, savjetujemo vam da posudu u kojoj tucete šlag stavite u drugu veću u koju ste stavili vodu s komadićima leda.

šlag

Šećer dodajete na samom kraju. Osim ako nije drugačije naznačeno, mlijeko i vrhnje ne smije se zagrijavati do vrenja jer u tom slučaju krema ili nadjev neće uspjeti.

priprema šlaga

maslac

maslac

Maslac i mararin
Osim ako nije posebno naznačeno, maslac se ne koristi ohlađen u hladnjaku, već ga držimo na sobnoj temperaturi ili otopljen. Često se izrađuje sa šećerom dok se namirnice potpuno ne kako bi se mogle dodati u kremu.

Margarin je masnoća biljnog podrijetla i često se koristi kao zamjena za maslac.

No valja imati na umu da se margarin zagrijava na nižoj temperaturi od maslaca.

maslacmaslac

maslac

margarin

margarin

margarin

margarin

margarin

Iz razloga što se margarin zagrijava na nižoj temperaturi od maslaca pa se može dogoditi da kolači pripremljeni s margarinom brže dobiju boju a mogu i lakše zagorjeti.

Kakao i čokolada
Ako nije posebno napomenuto, za izradu kolača koristi se gorki kakao u prahu. Budući da lako upija vlagu, dolazi do stvaranja grudica pa vam savjetujemo da ga prije dodavanja u smjesu za tijesto prosijete zajedno s brašnom. Ako kakao koristite za ukrašava­nje, posipajte ga jednolično preko cijele površine kolača, ali tek neposredno prije posluživanja.

kakao

kakao plod

čokolada

čokolada

čokolada