Kolači

  šminka

 Kolači i torte

Ukoliko vas zanimaju i drugi kolači možete ih potražiti u sekciji kolači. To je naša početna stranica gdje se nalazi velik broj recepata za kolače, a torte nađite na našoj drugoj stranici.

Lekcija 3 - Svježe/suho i koštunjavo/ušećereno voće

U trećoj lekciji posvećujemo se voću i njegovoj upotrebi pri izradi kolača.

Svježe voće
Osim za ukrašavanje, svježe voće je neophodan sastojak mnogih slastica kojima ne mogu odoljeti čak ni osobe koje jako paze na liniju.

Mora biti prvorazredne kvalitete, zrelo ali ne i prezrelo i ne smije biti oštećeno. Ako se koristi zajedno s korom, ne smije biti prskano nikakvim sredstvima protiv parazita ili premazano voskom.

svježe voće

voće svježe

voće

svježe voće

voće

voće - najzdraviji izvor vitamina i minerala

orasi

Suho i koštunjavo voće
Orasi, bademi, lješnjaci, pinjoli i pistacije uglavnom se koriste oguljeni, bez ljuske. Ako ih usitnjavamo, zbog masnoće koju sadrže česte se zalijepe za nož. Zato vam savjetujemo da prethodno pomiješate voće sa žličicom brašna ili šećera, koji će na sebe privući masnoću. Te savjetuje se stavljati suho voće u mikser jer će se pretvoriti u ljepljivu smjesu.

orah

orasi

Lješnjaci:

lješnjak lješnjaci

 

Bademi:

bedemi

badem bajam

bademi (bajami u Dalmaciji)

Pinjoli:

pinjole

pinjola

 

Pistacije:

pistacije

pistacio

 

 

Sušeno voće, na primjer grožđice ili suhe marelice, najprije se ostave stajati u vodi, crnom čaju ili u rakiji, odnosno rumu (ovisi o vrsti kolača) da nadođu pa tek zatim dodaju u smjesu tijesta ili kreme.

sušeno voće

Sušeno voće treba usitniti i posuti brašnom neposredno prije dodavanja smjesi. Važno je znati da će tijekom pečenja voće pasti na dno kalupa.

suho voće

Ušećereno voće
Kora agruma i ušećereno voće često se koriste pri pripremi i ukrašavanju slastica. Mogu se koristiti već usitnjene ili u komadima koji se onda prema potrebi neposredno prije ukrašavanja režu ili usitnjavaju. Ako ih stavljamo u tijesto, to moramo napraviti na samom kraju pripreme, prije nego što kolač stavimo u pećnicu.

ušećereno voće

U toplijim krajevima, zemljama poput Španjolske, Tunisa i slično najčešće se mogu na tržnicama poput ove koju smo posjetili naći velike količine ušećerenog voće koje se povremeno koriste...

voće ušećereno