Kolači

  šminka

 Kolači i torte

Ukoliko vas zanimaju i drugi kolači možete ih potražiti u sekciji kolači. To je naša početna stranica gdje se nalazi velik broj recepata za kolače, a torte nađite na našoj drugoj stranici.

Lekcija 4 - Ekstrakti/Mirodije i arome/Želatina,prehrambene boje
i gotovi ukrasi

U četvrtoj lekciji koja riječ o ekstraktima, mirodijama i aromama te upotrebi želatine, prehrambenih boja i ukrasa u pripremi kolača.

Ekstrakti
Obično se prodaju u specijaliziranim prodavaonicama, a neke od njih možemo naći samo u biljnim ljekarnama. Najčešće upotrebljavane esencije su vanilija, rum, limun, miješani agrumi i kava.

Upotrebljavamo ih u malim količinama, odnosno samo po nekoliko kapi.

Njihova je uloga u tome da slastici daju određenu aromu, pa bez obzira na količinu navedenu u receptu možemo prema vlastitom nahođenju tu količinu smanjiti ili povećati. Jedina iznimka je vanili-šećer, koji je već količinski određen u vrećicama. Esencije u prahu isto tako možemo dozirati prema vlastitu ukusu.

ekstrakti kolači

ekstrakti

Razni tipovi ekstrakata za kolače:

ekstrakt za kolače limun

ekstrakt za kolače od limuna

ekstrakt za kolače badem

ekstrakt od badema

ekstrakt za kolače naranča

ekstrakt od naranče

cimet

Mirodije i arome
U mnoge se kolače dodaju cimet, klinčići, šafran i muškatni oraščić. Njihov okus treba se osjetiti, ali ne smije biti intenzivan toliko da se izgubi osnovni okus kolača. Da bi se sačuvao okus mirodija, treba ih usitnjavati i dodavati kolaču u posljednjem trenutku, a višak treba spremiti u tamne staklenke i držati daleko od izvora svjetla i topline.

<- cimet

Klinčići:

klinčići

 

Muškatni oraščić:

muškatni oraščić

Šafran:

šafran

 

 

 


 
Iznimka su štapići vanilije, koji se drže u posebnim zatvorenim staklenim epruvetama i u danom trenutku režu se ili stavljaju cijele u toplo mlijeko. Isti štapić može se koristiti nekoliko puta, ako ga prethodno nismo usitnili; dovoljno je oprati ga, osušiti i vratiti u staklenku koju treba dobro zatvoriti kako se zbog ulaska zraka ne bi pojavila plijesan. Isto tako taj štapić može se sačuvati za drugu priliku ako ga stavimo u posudu u kojoj držimo šećer. Želimo li naglasiti okus vanilije, štapić treba uzdužno prerezati kako bi se oslobodila aroma iz crnih sjemenki u njegovoj unutrašnjosti.

štapići vanilije:

štapići vanilije

 

Želatina, prehrambene boje i gotovi ukrasi
Možemo ih kupiti u nekoliko oblika, na primjer u listićima, kockicama ili vrećicama, a koriste se često u posebnim pripremama slastica, osobito onih koje su mekše i jedu se žlicom ili za želatinozni preljev posebne vrste kolača poznate pod imenom krostate.

želatina bijela mljevena

želatina bijela mljevena

želatina

razna pakiranja želatine

želatina

instant želatina

Želatina u kockama:

želatina

Želatina u prahu:

želatina

Prehrambene boje, koje dugo vremena nisu bile omiljene, pa su čak bile i zabranjene za uporabu, zahvaljujući tehnološkom usavršavanju opet su u trendu, a služe uglavnom za bojenje krema od badema i šećerne glazure za ukrašavanje. U trgovinama možete naći velik izbor šećernih ukrasa različitih oblika i boja.
Pri uporabi takvih obojenih ukrasa vodite računa o tome da ako ih stavite na vlažnu podlogu, često počinju puštati boju, pa ih je najbo­lje stavljati na slastice prije samog posluživanja.

prehrambene boje

boje za hranu