Kolači

  šminka

 Kolači i torte

Ukoliko vas zanimaju i drugi kolači možete ih potražiti u sekciji kolači. To je naša početna stranica gdje se nalazi velik broj recepata za kolače, a torte nađite na našoj drugoj stranici.

Lekcija 5 - Vještina i spretnost / Ukrašavanje

U petoj lekciji govorimo o vještini i spretnosti te ukrašavanju, gdje se perfekcija postiže iskustvom

Vještina i spretnost
Uvijek se treba pridržavati uputa: tako, na primjer, kod pripreme kolača s maslacem trebate biti brzi i tijesto mijesiti vršcima prstiju ili pomoću odgovarajućeg pomagala, na primjer miksera. Takvo tijesto treba ostaviti da se odmara oko 30 minuta u hladnjaku, a zatim se može nastaviti s radom.
Rijetke smjese zahtijevaju dugo lupanje ili uporabu miksera, na primjer smjesa žumanjka sa šećerom ili snijeg od bjelanjaka.

Kuhane kreme treba miješati uvijek u istom smjeru jer u protivnom neće uspjeti.
Budući da se takve kuhane kreme lako uhvate za dno posude, savjetujemo vam da ih neprekidno miješate.
Kreme u koje se stavlja brašno za zgušnjavanje moraju se kuhati najmanje 10 minuta kako se brašno ne bi osjetilo.
Ako vaša pećnica nema ventilator, kolač se stavlja peći u sredinu pećnice. Tijekom pečenja ne otvarajte vrata pećnice do samog kraja i to posebno ako se radi o dizanim tijestima.
Dugačkom iglom za pletenje ili drvenim štapićem možete provjeriti je li kolač pečen. Zabodite ih u kolač i ako je štapić suh kad ga izvadite, to znači da je kolač pečen. Ako na igli ili štapiću ostanu tragovi smjese, znači da pečenje treba nastaviti još nekoliko minuta.
Prije nego što kolač izvadite iz kalupa ostavite ga nekoliko minuta stajati, jer hlađenjem kolač postaje čvršći.

U svakom slučaju to će biti jednostavnije ako kalup prije pečenja namažete maslacem i pospete tankim slojem brašna, kukuruzne krupice ili naribanim keksima. Isto tako možete kalup obložiti papirom za pečenje, koji malo navlažite i ocijedite kako bi se bolje priljubio uz stijenke. Takav način pečenja odnosi se na sve vrste kolača, kako na one čija je smjesa rijetka, tako i na one koji prije pečenja trebaju stajati u hladnjaku. Ako usprkos tim savjetima ne uspijete izvaditi kolač iz kalupa, omotajte mu dno ubrusom koji ste namočili u vrelu vodu i dobro ga ocijedili. Izmjenom topline kolač će otpustiti i odlijepiti se od stijenke.

Ako se radi o slasticama koje se jedu žlicom, osim papirom za pečenje kalup možete premazati bademovim uljem. Prije nego ih poslužite kolači moraju malo odstajati i to oni koji se serviraju hladni moraju se »odmoriti« kako bi ih mogli odvajati žlicom, a oni koji se serviraju topli trebaju izgubiti suvišnu toplinu kako bi bili ugodni za nepce.

ukrašavanje lisnatim tijestom

biskvitno tijesto koje ćemo dekorirati

tanko razvučeno lisnato tijesto

tanko razvučeno tijesto od badema

tanko razvučeno lisnato tijesto

tijestom od badema prekrivamo kolač

Tanko razvučeno lisnato tijesto od badema jednostavno je za pripremiti za prekrivanje kolača na bazi običnog biskvitnog tijesta.

Ukrašavanje
Nemoguće je u par rečenica opisati ukrašavanje, jer moramo priznati da je prvo što primijetimo kod kolača ili bilo koje druge poslastice upravo njegov izgled, ukrasi i dekoracije svih vrsta. Naravno da kolač nije samo užitak za oči već i za nepce, ali ipak prvo što primijetimo jest njegov izgled.

Ukrašavanje marcipanom, on je dobra smjesa koja se može obojiti prehrambenim bojama i uz malo mašte i vještine pretvoriti u željeni lik:

ukrašavanje marcipanom ukrašavanje marcipanom
marcipan za ukrašavanje kreiranje figurice marcipan
ukrašavanje pri kraju izrada lika ukrašavanje

 

Čak i skromni slatki vijenac može izgledati vrlo primamljivo. U ovom slučaju dovoljno je nožem napraviti cik-cak zareze pošto smjesu ulijemo u kalup u kojem se već nalazi svjetlija smjesa.

ukrašavanje kolača

Voće iz marcipana kao ukras:

 

voće iz marcipan smjese

 

Tijesto od badema kao ukras kolačima:

 

tijesto od badema ukrašavanje kolača

 

Razne druge dekoracije od šećera:

dekoracije od šećera ukrašavanje

Iako izgleda jednostavno ukrasiti kolač ili neku drugu slasticu, to uopće nije tako, jer svaka je dekoracija malo umjetničko djelo koje zahtijeva maštovitost, strpljenje i onaj poseban osjećaj koji se javlja tijekom same pripreme, a koji često nazivamo trenutačnom inspiracijom.

 

ukrašena torta