Kolači

  šminka

 

 

Lisnato tijesto

Iako priprema lisnatog tijesta zahtijeva malo više spretnosti, vremena i pozornosti rezultat je vrlo dobar. Lisnato tijesto se može kao nijedno drugo koristiti na razne načine.

Recepti za torte

Ukoliko vas interesiraju recepti za torte možere ih potražiti na stranici torte recepti. Tu se nalazi velik broj recepata za tore sa slika i opisom pripreme.

 

Lisnato tijesto

Opis pripreme lisnatog tijesta:


 

Potreban kalup promjera 26 cm

Vrijeme: 2 sata + 2 sata i 30 minuta za odmaranje tijesta

Sastojci:
250g brašna
220g maslaca
sol

U 220 g brašna dodajte malo soli i prosijte ga na radnu površinu.

Polako dodajte 5 dcl ledene vode i jednu trećinu maslaca.

Brzo izradite rukama tijesto, umotajte ga u foliju i stavite u hladnjak na 30 minuta.

lisnato tijesto

 

Valjkom razvucite tijesto u pravokutni oblik, u sredinu kojega stavite ostatak prosijanog brašna i preostali maslac narezan na listiće. Preklopite i ponovno razvucite dok ne dobijete opet pravokutni oblik. Opet tijesto preklopite na tri dijela i označite jedan kraj tijesta koji je okrenut prema vama. Ponovno ga umotajte u foliju i stavite u hladnjak na 30 minuta.

lisnato tijesto

Izvadite tijesto iz hladnjaka, pogledajte gdje se nalazi označeni dio početka i zakrenite ga za četvrtinu kruga u smjeru kazaljke na satu. Valjkom ga ponovno razvucite u pravokutnik, koji preklopite tri puta, označivši opet vrh koji je okrenut prema vama, umotajte ga u foliju i stavite u hladnjak na 30 minuta.

Ovaj postupak ponovite još dva puta, zakretanjem tijesta za jednu četvrtinu kruga. Na kraju je vaše tijesto zakretanjem dobilo svojstva lisnatog tijesta, a to znači da je naizmjeničnim preslagivanjem podjednako raspoređen red tijesta i red maslaca.
Kad obavite cijeli postupak, kalup namažite maslacem i posipajte tankim slojem brašna prije nego što u njega stavite lisnato tijesto.

Pecite ga 25 minuta na temperaturi od 200 °C.

lisnato tijesto

Savjet:
Lisnato tijesto je izvrsna podloga za kolače s kremom i šlagom. Kako bi ostalo ravno i pravilna oblika, treba ga prije pečenja pokriti papirom za pečenje i na papir staviti zrna suhog graha, neko koštunjavo ili suho voće. Nakon pečenja ga uklonite.

Alternativna tehnika:
Stavite dio maslaca na sredinu tijesta, preklopite ga i razvaljajte. Isto ponavljajte dok ne potrošite sav maslac.

Za miješenje koristite pola količine maslaca i pola količine masti. Mast ima višu točku topivosti pa će takvo lisnato tijesto, kad se ispeče, imati jače razdvojene listove.