Kolači

  šminka

 Kolači i torte

Ukoliko vas zanimaju i drugi kolači možete ih potražiti u sekciji kolači. To je naša početna stranica gdje se nalazi velik broj recepata za kolače, a torte nađite na našoj drugoj stranici.

Lekcija 1 - brašno, kvasac, šečer/med/zaslađivači i jaja

U ovom dijelu dat ćemo detaljni opis osnovnih sastojaka potrebnih pri izradi kolača:

Brašno
Za kolače se uglavnom koristi meko brašno. Najfinije mljeveno brašno ne koristi se za sve vrste kolača jer neki od njih upravo zbog te mekoće postanu žilavi i »teški«. Ovisno o vrsti kolača, koji put valja upotrijebiti, primjerice, kukuruzno, zobeno ili kestenovo brašno, uglavnom kad se tijesto ne treba dizati.Za kolače koji trebaju ostati meki dobro je pšeničnom brašnu dodati malo kukuruznog brašna.

Koji put se, ako je to u receptu predviđeno, pšenično brašno može zamijeniti krumpirovim ili škrobnim brašnom. U slučaju nepodnošenja glutina (biljnog ljepila) može se upotrijebiti posebne vrste brašna koje se danas već mogu kupiti u ljekar­nama i specijaliziranim prodavaonicama.

Brašno za kolače prije uporabe obvezno treba prosijati, a može se i istresti na lim za pečenje, te ga zagrijavanjem dodatno prosušiti. Pri tome valja imati na umu da uslijed zagrijavanja može doći do zamjetnog odstupanja u težini pa vam savjetujemo da brašno izvažete prije stavljanja u pećnicu.

kvasac svježi

svježi kvasac

Kvasac
Postoje četiri osnovna tipa kvasca: svježi kvasac, suhi kvasac, u prahu ili instant.
Svježi kvasac najčešće se upotrebljava u pripremi kolača. Iako je najdjelotvorniji, zahtijeva najviše vremena za dizanje tijesta a osim toga, budući da se radi o svježem proizvodu, ima ograničen rok trajanja. Kako bi njegovo djelovanje bilo što bolje, savjetujemo vam da ga izmrvite i stavite u malo mlakog mlijeka ili vode uz dodatak malo šećera. Nikako mu nemojte dodavati sol jer ona usporava njegovo otapanje, pa prema tome i djelovanje.

instant kvasac

instant suhi kvasac

instant kvasac

instant kvasac

Suhi kvasac naći ćete u trgovinama u obliku granula a, ovisno o vrsti, otapa se u vodi ili mlijeku prije uporabe ili se umiješa izravno u brašno uz dodatak malo šećera. Njegovo vrijeme djelovanja vrlo je kratko. Ipak se najčešće upotrebljava kvasac u prahu, koji se prosije zajedno s brašnom i vrlo brzo djeluje na dizanje tijesta.

instant kvasac oetker

Instant kvasac djeluje odmah, ali se njegov specifičan okus često osjeti u tijestu. No za svaki slučaj dobro je uvijek imati u kući nekoliko vrećica takva kvasca. Vrlo je osjetljiv na vlagu i temperaturu prostora u kojemu se čuva, što može utjecati na njegova svojstva i dizanje tijesta. Kao što smo već spomenuli, kvasac ne smije doći u direktni dodir sa soli, pa je treba dodavati u vremenskom razmaku.

 

Šećer, med i zasladivači
Najčešće se upotrebljava šećer za domaćinstva dobiven iz šećerne repe ili šećerne trske. Taj drugi ima intenzivniji okus i nije pogodan za svaku vrstu kolača, iako ga se smatra zdravijim. Treba ga držati na potpuno suhu mjestu jer se i pri najmanjoj vlazi zgruda pa ga je zatim vrlo teško usitniti.Ako se u receptu izričito ne traži, ne upotrebljavajte šećer u prahu umjesto običnoga kristal-šećera.

Šećer u prahu je zbog svoje mekoće lakše topiv i u hladnim tekućinama, pa ga se uglavnom koristi za pripremanje glazura.
Ako u kući nemate šećera u prahu, vrlo ga jednostavno možete napraviti sami, tako tako da u čisti mlinčić za kavu stavite obični kristal-šećer i sameljete ga.

Med se često koristi kao sladilo, ali samo za pojedine vrste kolača, jer zbog svojeg sastava čini kolač »težim«. Treba ga oprezno dodavati u strogo propisanim količinama.
Jednako je tako i s melasom i javorovim sirupom (izvrstan za premazivanje palačinki i za prženi panirani kruh!), koji nisu tako dobri da ih se koristi kao potpunu zamjenu za šećer.
Osobe koje ne smiju koristiti šećer, a ne žele se odreći uživanja u slasticama, mogu koristiti sintetska sladila, ali ih moramo upozoriti da tako pripremljene slastice često imaju drukčiji okus.

domaća jaja

Jaja
Najvažnije je da budu svježa, a prije pripreme treba ih neko vrijeme držati na sobnoj temperaturi. Na ovoj stranici računamo da prosječno jaje teži 60 g. Test provjeravanja svježine jaja možete napraviti i sami tako da jaja stavite u posudu s vodom i ako su svježa, potonut će na dno. Isto tako, okrenemo li ih prema svjetlu, vidjet će se tamniji dio žumanjka, protresemo li ih, neće se čuti nikakav zvuk, a kad ih razbijemo, žumanjak i bjelanjak čvrsto se drže zajedno.


Čuvate li jaja u hladnjaku, postavite ih tako da im je vrh okrenut prema dolje, i to u vlastiti odjeljak koji je udaljen od ostalih namir­nica, a posebno onih koje imaju intenzivan miris. Naime, ljuska jajeta je porozna pa mirisi mogu ući u unutrašnjost. Bjelanjci iz kojih želite istući snijeg također moraju neko vrijeme prije pripreme stajati na sobnoj temperaturi uz dodatak mrvice soli. Bjelanjke tučemo u besprijekorno čistoj i suhoj posudi, a istučeni snijeg uvijek se tijestu dodaje na kraju kako bi tijesto ostalo porozno. U pojedinim slučajevima žumanjci se tuku ili miksaju u posebnoj posudi i tek kad dobijemo jednoličnu pjenastu masu, dodajemo ostale sastojke.