Kolači

  šminka

 Kolači i torte

Ukoliko vas zanimaju i drugi kolači možete ih potražiti u sekciji kolači. To je naša početna stranica gdje se nalazi velik broj recepata za kolače, a torte nađite na našoj drugoj stranici.

 

Kao što je uobičajeno, dobro i odgovarajuće opremljena kuhinja od velike je pomoći u pripremi jela, no za mnoge od recepata koje vam na ovom siteu nudimo bit će vam dovoljan i osnovni pribor koji nalazimo u najskromnijoj kuhinji.
Prije svega trebate imati na raspolaganju nekoliko posuda za izradu tijesta, miješanje krema i nadjeva te električnu ili ručnu miješalicu (mikser) ili metalnu pjenjaču kojom se miješaju bjelanjci i kreme.


Potrebno je također nekoliko posuda raznih veličina (od stakla, metala ili plastike) pogodnih za miješanje mikserom ili pjenjačom.
Osim toga trebat ćete nekoliko drvenih kuhača i lopatica za miješanje i nanošenje kreme ili nadjeva. Ako imate malu radnu površinu, dasku ili mramornu ploču (koja se preporuča kod masnih tijesta) možete je staviti na stol ili neku drugu podlogu, ili koristiti već postojeću površinu presvučenu materijalom koji se lako održava jednostavnim pranjem.
Trebate i nekoliko različitih kalupa za kolače; uobičajene su dimenzije između 18 i 26 cm u promjeru, ali isto tako postoje i oni za jednu osobu, odnosno veliki za veću količinu. Najpraktičniji su kalupi koji se »otvaraju«, jer je kod njih manja opasnost od oštećenja kolača - kad odvojimo stranice; donji se dio može koristiti kao podložak za tortu ili drugi kolač.

pribor i oprema za kolače

Kupujete li nove kalupe, svakako obratite pozornost na to jesu li presvučeni slojem koji sprječava da se tijesto prilijepi. Na tržištu se pojavila nova vrsta kalupa koji su napravljeni iz savitljive mase, tako da se u njima mogu pripremati kolači s dosta zahtjevnim ukrasima.
Danas već svaka malo bolje opremljena kuhinja ima višenamjenske uređaje, koji obavljaju cijeli niz radnji, pa je potrebno vrlo malo dodatne opreme. Posebno su praktični za male prostore jer se mogu spremiti u kutiju i odložiti do naredne prilike kad se ukaže potreba za njihovom primjenom.

pribor za kolače

Kad govorimo o kućanskim uređajima, za pripremu kolača najvažnija je pećnica. Bez obzira na to radi li se o pećnici na struju ili plin, s ventilatorom ili bez njega, ona mora biti ispravna i postavljena u vodoravni položaj (najbolje je provjeriti libelom) kako bi ravnomjerno zagrijavala ili pekla kolač. Kao i ostale uređaje, treba ju dobro upoznati i isprobati prije nego što se odlučite pripremati kolač. Ako nema posebne napomene, pećnica uvijek mora biti zagrijana na određenu temperaturu prije nego što kolač stavite peći.
Od ostalog pribora koji vam je potreban svakako je najvažnija ispravna kuhinjska vaga, a dobro je imati i nekoliko baždarenih posuda za tekuće sastojke.

Sito ili sitno cjedilo također je neophodan pribor ako se koriste sastojci koje treba prosijati, kao što su brašno, kakao, prašak za pecivo, škrobno brašno i drugo, jer oni vrlo često sadrže grudice, a prosijavanjem se u smjesi zadrži i određena količina zraka koji tijesto čini lakšim.

oprema za kolače

Za ukrašavanje kolača često je potreban tuljac za kremu, koji je obično načinjen od plastike. No nemate li ga, poslužit će tuljac koji možete saviti od papira. Vrh mu odrežite prema željenoj veličini.
Obično je potreban i valjak za tijesto. Savjetujemo vam da odaberete duži i teži, jer će vam tako biti lakše razvaljati tijesto.

Danas se na tržištu mogu naći vrlo praktični višenamjenski valjci koji imaju šupalj središnji dio pa, ovisno o vrsti tijesta, tu šupljinu možete napuniti toplom vodom ili hladnom s komadićima leda.

oprema kolači

Hladnom vodom s ledom napunite valjak kad pravite tijesto s maslacem, a toplom vodom kad pravite dizano tijesto. U svakom slučaju, valjak morate nakon svake uporabe dobro očistiti, a upotrebljavate li klasični drveni valjak koji neko vrijeme nećete koristiti, dobro je prije spremanja premazati ga tankim slojem bademovog ulja.
Nemate li valjak, poslužit vam može dobro oprana boca koju ste napunili vodom i čvrsto zatvorili.

profi oprema za kolače

Za pripremu keksa i sitnih kolačića potrebni su vam kalupi (modlići) raznih veličina i oblika kojima ćete rezati razvučeno tijesto, zatim kotačić za rezanje tijesta (radi), a dobro je imati i lopaticu kojom ćete s radne plohe dizati izrezane kolačiće, kako zbog toplih ruku ne bi izgubili oblik ili se lomili. Lopaticom ih slažete na namašćen lim za pečenje i stavljate u pećnicu. Igla za pletenje ili dulji drveni štapić potreban vam je da provjerite je li tijesto pečeno.

Dakako, imate li više pomoćnog pribora, brže ćete i lakše pripremiti kolače, ali i s ograničenim priborom možete u svojoj kuhinji napraviti slatku čaroliju.