Kolači

  šminka

 Kolači i torte

Ukoliko vas interesiraju drugi kolači možete ih potražiti na stranici kolači. To je naša početna stranica gdje se nalazi velik broj recepata za kolače, a torte potražite na našoj drugoj stranici.

Profiteroli

Sastojci (za 8 osoba):

150 vode
601 g maslaca
75 g glatkog brašna, prosijanog
2 istučena jaja
Prstohvat soli
300 ml sltakog vrhnja
Šećer u prahu za posipanje

Čokoladni umak

250 g čokolade za kouhnaje
2 žlice slatkog sirupa
2 žlice ekstrakta kave
300 ml šalice sltkog vrhnja za kuhanje
2 žlice ruma


Postupak:
1. Namažite 2 ili 3 lima za pečenje i poprskajte s nekoliko kapljica vode. Stavite u posudu izmjerenu količinu vode i maslaca, pa zagrijavajte na blagoj vatri dok se maslac ne otopi, a zatim pustite da voda zakipi. Dodajte brašno s umiješanim prstohvatom soli i tucite dok smjesa ne postane glatka i prestane se lijepiti za strane posude. Maknite posudu s vatre.

2. Umiješajte malo po malo istučena jaja dok se potpuno ne spoje s masom i imasa ne postnae glatka i sjajna

3. Prebacite žlicom smjesu iz posude u vrećicu za kolače, na koju pričvrstite široki jednostavni dodatak za povrće. Protiskujte kroz taj otvor male loptice smjese, otprilike veličine oraha, na lim za pečenje i pripazite da između njih ostavite dovoljno prostora, jer će loptice narasti.

4. Stavite lim u prethodno zagrijanu pećnicu i pecite na 200 stupnjeve, otprliike 20 minuta, odnosno dok loptice ne narastu i postanu zlatnosmeđe. Izvadite iz pećnice i probušite u svakoj loptici malu rupicu sa strane kako bi izašla para. Vratite ih u pećnicu na otprilike 5 minuta da se malo prosuše. Prebacite ih na žičanu rešetku i ostavite da se ohlade.

5. Tucite slatko vrhnje dok ne bude čvrsto, prebacite ga u vrećicu za kolače na koju pričvrstite mali jednostavni dodatak za povrće. Loptice možete puniti tako da otvor vrećice uvučete u rupicu koju ste napravili da ispustite paru ili ih možete prerezati na pola i puniti tučenim vrhnjem. Složite profiterole u male piramide na tanjurić na kojem ćete ih poslužiti i pospite ih lagano šećerom u prahu.

6. Za čokoladni umak stavite kockice čokolade, sirup, kavu i slatko vrhnje za kuhanje u posudu s teškim dnom ( da ne zagori) i miješajte na blagoj vatri dok umak ne postane jednolično gladak i sjajan. Umiješajte rum, maknite s izvora topline i ostavite da se hladi (umak će se zgusnuti kad se ohladi). Prelijte preko piramidica profiterola i rashladite poslastice u hladnjaku prije nego što ćete ih poslužiti.

profiteroli izrada 1
profiteroli izrada 2

 

profiteroli