Kolači

  šminka

 

 

Recepti za torte

Ukoliko vas interesiraju recepti za torte možete ih potražiti na stranici torte. Tu se nalazi velik broj recepata za torte sa slikama i opisom pripreme.

Šampita

Lisnato tijesto:
250g maslaca
250g brašna
1,25 dl vode
1 žlica šećera
malo soli

Nadjev:
1 vanilin šećer
šećer u prahu za posipanje
200g šećera
6 bjelanjaka

Postupak pripreme:

Izmiješati maslac s 100g brašna te od smjese napraviti oko 2 cm debeo četverokut. Ostatak brašna pomiješati sa šećerom, soli i hladnom vodom. Brzo umijesiti tijesto ne zagrijavajući ga puno.

Razvaljati ga u deblji pravokutnih ( veličine oko 25x25 cm). Staviti u sredinu četverokut od maslaca. Preklopiti ga sa svih strana tijestom. Okreniti spoj nadolje pa tijesto razvaljati u traku. Preklopiti oba kraja trake prema unutra pa jednom preklopljenom polovicom pokriti drugu tako da se dobije četverokut tijesta u 4 sloja. Umotati ga u foliju i staviti u hladnjak na 20 – 30 minuta.

Razvaljati ga opet u traku i preklopiti na isti način i vratiti u hladnjak. Postupak ponavljati  4 do 6 puta. Zatim tijesto podijeliti popola. Oba dijela razvaljati na veličinu lima za pečenje, probosti vilicom i peći svaki posebno 10 do 25 minuta na 190 stupnjeva.

Bjelanjke i 100g šećera istući u snijeg.

Ostatak šećera i vanilin šećer pomiješati s 3 žlice vode i staviti na vatru. Kuhati uz miješanje dok smjese ne postane gusta.

Polako je uliti u snijeg od bjelanjaka i miješati dok se ne dobije sjajna krema.

Premazati jedan list tijesta.

Da bi kasnije bilo lakše rezati kolač, drugi list tijesta unaprijed izrezati na kocke i poslagati po kremi.

Posuti šećerom u prahu i izrezati kocke do dna.

 
šampita
sampita