Kolači

  šminka

 

 

Recepti za torte

Ukoliko vas interesiraju recepti za torte možete ih potražiti na stranici torte. Tu se nalazi velik broj recepata za torte sa slikama i opisom pripreme.

Sastojci za kolače

brašno

Brašno - Najvažnije brašno za pečenje kolača je pšenično brašno tip 500, poznato kao glatko brašno. Hranjiva vrijednost ovog brašna nije baš najbolja, ali određeni kolači najbolje uspijevaju sa ovim brašnom. Brašno se dobiva mljevenjem od raži, zobi, prosa, kukuruza, riže, heljde, zobi ili nećeg trećeg. Ukoliko posjedujemo mlinac za žitarice stupanj finoće brašna možemo odrediti sami. Kupovna brašna koja se nude uglavnom su fino mljevena. Treba obratiti pozornost da oznaka tipa brašna ne govori ništa o stupnju finoće brašna. Ta oznaka govori kolko mineralnih tvari ostaje pri sagorijevanju 100g brašna. Kod 100g pšeničnog brašna tipa 500 ima točno 500mg nesagorivih mineralnih tvari. Prema tome, što je broj tipa veći to je brašno kvalitetnije. Danas je moguće po marketima naći razne specijalne vrste brašna.

jaja

Jaja - Da bi kolači uspjeli bitno je imati svježa jaja i veličina jaja. To bi značilo da težinski jaje treba biti oko 60 grama težine po komadu.

kvasac

Kvasac - Svježi kvasac dolazi u obliku kocke i može stajati nekoliko dana u hladnjaku. Ne smije se sasušiti niti smije biti raspucan. Suhi kvasac dolazi u prahu, pakiran u vrećice. Valja pripaziti na rok trajanja kod kupovine.

maslac

Maslac - Najvažnija masnoća za pečenje uz margarin. Uvijek valja pripaziti na to dali je masnoća sobne temperature ili je izvađena izravno iz hladnjaka, jer je gustoća masnoće odlučujuća za daljnji uspjeh tijesta

margarin

Margarin - Kod pečenja kolača služi kao nadomjestak maslacu. Takozvani mekani soft margarin nije dobar za pečenje kolača, jer su tijesta s njime premekana. Posebno je iiražen ovaj nedostatak kod prhkog tijesta.

prašak za pecivo

Prašak za pecivo - Tijesta koja se moraju dizatii teška puna tijesta trebaju prašak za pecivo. Proizvodi se od sode bikarbone, škroba i fosfata.

čokolada

Čokolada - Čokolada se nudi u raznim varijantama okusa, za ukrašavanje i u raznim oblicima kao npr. u prahu, mrvicama ili listićima. Osim upotrebe kod priprema tijesta koristi se kao osnova za nadjeve i kreme, preljeve te razna ukrašavanja.

šećer u prahu

Šećer u prahu - Fino samljeveni šećer služi kao osnova mnogobrojnim glazurama, te za ukrašavanje i prekrivanje malih nedostataka ;)

šećer

Šećer - Većina recepata upotrebljava rafinirani bijeli šećer. Smjese od tučenog bjelanjka najbolje se pripremaju sa šećerom, a biskvitna i tučena tijesta isto tako najbolje uspjevaju sa bijelim šećerom.

vanilin šećer

Vanilin šećer - Šećer pomiješan s umjetnom aromom vanilije. Upotrebljava se kao nadomjestak za domaći vanilin šećer.

vrhnje

Vrhnje - Posebno važan sastojak za lagane kreme i preljeve torta. Uglavnom se koristi slatko vrhnje, za slane kolače kiselo vrhnje s najmanje 10% masnoće ili jača vrhnja kreme sa 30-40% masnoće.